Kącik psychologiczny. Odcinek 3 „Dobre samopoczucie wiosną”

Kącik psychologiczny. Odcinek 3 „ Dobre samopoczucie wiosną”

Mała ilość słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie. Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Chcę Wam opisać  10 sprytnych sposobów na poprawienie samopoczucia, dodanie sobie witalności i pozytywną zmianę przyzwyczajeń na zdrowie!

 

  1. Dieta na 5

Aby organizm prawidłowo funkcjonował należy dostarczać mu różnorodnych produktów. Właściwe skomponowana i zbilansowana dieta ma znaczący wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Dbanie o właściwą częstotliwość spożywania posiłków to ważny element prawidłowego żywienia. Regularne posiłki ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi, a tym samym równomierne uwalnianie energii. Całodniowe menu dla osób zdrowych, powinno uwzględniać 4-5 posiłków w odstępach około 3-4 godzin. Należy pamiętać o śniadaniu, które powinnyśmy zjadać 1-2 godziny po wstaniu z łóżka, i ostatnim posiłku na około 3 godz. przed snem.

 

  1. Moc warzyw i owoców

Dieta bogata w warzywa i owoce oraz przetwory z nich pochodzące ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a także zmniejsza ryzyko różnych chorób. Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji! Warto wiedzieć, że jedną porcję owoców i warzyw, możne stanowić szklanka soku (około 200 ml), także tego pasteryzowanego. Dla ułatwienia przyjmijmy, że jedna porcja, to tyle ile mieści się w naszej garści.

 

  1. Młodość na dłużej

Regularne spożywanie jabłek i picie naturalnie mętnych i przecierowych soków jabłkowych może przyczynić się do utrzymania młodego wyglądu na dłużej. Zawarte w nich polifenole są naturalnymi źródłami antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników powodujących uszkodzenia komórek i powstrzymują starzenie się organizmu.

  1. Szybki sposób na oczyszczenie

Warto po zimie pomyśleć o naturalnych sposobach oczyszczenia, aby nie czuć się dłużej ospali i ociężali. Konieczne jest wzbogacenie diety o cenne dla organizmu witaminy i minerały. Przykładem może być sok pomidorowy. Dzięki wysokiej zawartości likopenu ma działanie antyoksydacyjne.

  1. Naturalne źródła witamin

Sok pomarańczowy jest źródłem witaminy C, która ma szerokie działanie prozdrowotne. Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga również w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, kości, chrząstki, dziąseł oraz zębów. Niestety charakteryzuje się nietrwałością i wysoką wrażliwością na działanie czynników zewnętrznych, a więc bardzo szybko utlenia się, znikając z produktów, które ją zawierają. Niszczy ją m.in. napowietrzenie (spienienie), czy nawet bezpośredni kontakt z powietrzem oraz wysoka temperatura podczas długotrwałego ogrzewania.  Warto więc  zadbać o odpowiednie warunki przechowywania owoców i warzyw. Wygodnym i pewnym rozwiązaniem są dobre jakościowo soki np. w opakowaniach kartonowych, które dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii zapewniają stały poziom witaminy C w produkcie.

  1. Zadbaj o skórę

Za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych odpowiedzialna jest prowitamina A. Wystarczy jedna szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, aby pokryć średnie dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, czyli prowitaminę A. Co więcej beta-karoten, należy do grupy karotenoidów, które podobnie do polifenoli są naturalnymi źródłami antyoksydantów.

  1. Słońce – witamina D

Największym źródłem witaminy D jest słońce. Wytwarza się w organizmie poprzez syntezę skórną pod wpływem promieniowania słonecznego UVB i jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizację kości. Wykorzystaj wiosenne spacery, aby poczuć się lepiej. Jeśli jednak brakuje słońca, koniecznie suplementuj wit. D w ilości co najmniej 2000 jednostek. Pamiętaj, przyjmuj ją z odrobiną tłuszczu, bo tylko tak witamina D w całości przeniknie do twojego organizmu.

  1. Właściwe nawodnienie

Nawadnianie jest istotnym elementem wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dziennie należy spożywać minimum 1,5 l płynów. Istotna jest również ich jakość. Warto pamiętać, że płyny uzupełnimy pijąc wodę, ale także spożywając herbatę (np.: czerwona, owocowa), soki owocowe i warzywne, mleko, jedząc zupy oraz całe owoce i warzywa.

  1. Aktywność fizyczna

Należy pamiętać o dawce ruchu każdego dnia. Najlepsze efekty zdrowotne uzyskuje się uprawiając aktywność fizyczną przez większość, jeśli nie przez wszystkie dni tygodnia. Zalecany czas trwania pojedynczych ćwiczeń wynosi 30 min, jednakże nawet kilka krótkich sesji, aby łącznie osiągnąć 30 min dziennie daje korzystne efekty z punktu widzenia zdrowia człowieka. Szereg korzyści przynosi np. energiczny, szybki trzydziestominutowy marsz każdego dnia albo przez większość dni tygodnia.

  1. Relaks i ruch na świeżym powietrzu

Nie siedź w domu i wykorzystaj wiosenną pogodę na relaks i ruch na świeżym powietrzu! Piknik w parku, czytanie książek na świeżym powietrzu, wycieczki rowerowe pozwolą Ci się odprężyć i zapomnieć o codziennych problemach, co korzystnie wpłynie na równowagę psychiczną. Wybierając, np.: wycieczkę rowerową, pobudzisz organizm do produkcji endorfin, czyli tak zwanych hormonów szczęścia. Odpowiadają one za dobre samopoczucie, zadowolenie z siebie i pozytywne nastawienie.

 

Magdalena Stefanek- Wąsik

 

 

 

 

7 kwietnia 2021

Kontakt

Adres ul. Lubelska 81a, 24-130 Końskowola
Telefon 81 889 20 53
E-mail sds.konskowola@wp.pl