Jak odżywiać się wiosną?
Jest to bardzo ważna kwestia, z której mało kto zdaje sobie sprawę. Pożywna i zbilansowana dieta nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale i wpływa na nasze samopoczucie. Po zimie organizm ludzki potrzebuj solidnego zastrzyku energii aby obudzić się do działania.
A więc jedzmy:
Musli
Jest to produkt doceniany przez wiele osób zarówno z uwagi na smak, jak i wartość odżywczą. Wzbogacony o orzechy, suszone i świeże owoce oraz nabiał w postaci mleka lub jogurtu jest pełnowartościowym posiłkiem. Dostarcza zarówno białka oraz węglowodanów złożonych.
Warzywa i owoce
Te produkty są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. Można je spożywać w postaci sałatek bądź surówek, a także między posiłkami jako zdrową przekąskę. Nie rozstawajmy się jeszcze z kiszonkami, które są źródłem witaminy C, a także probiotyków niezbędnych dla odpowiedniego funkcjonowania jelit.
Kasze
Istnieje niezliczona ilość wariacji posiłkowych, których są głównym składnikiem. Na słodko lub słono, wersja wegetariańska albo z dodatkiem mięsa. Wybór należy do Ciebie i Twoich preferencji.
Pij dużo wody
Nie na darmo mówi się, że woda to życie. Regularnie spożywana woda wpływa na nasze samopoczucie, skórę oaz cały nasz organizm. Dzięki niej wszystkie cenne składniki mogą zostać rozprowadzone do każdej komórki w naszym ciele.
Sałatki
Sałatki to prawdziwa bomba witaminowa. Są one jednocześnie lekką, niskokaloryczną przekąską obowiązkową dla wszystkich. Wart je wzbogacić o zielone warzywa (szpinak, sałata, szczypior, jarmuż). Do sałatki najlepiej dodawać oleje oraz orzechy, pestki słonecznika i dyni będące źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych. Sałatki warto posypywać natką pietruszki czy też kolendrą.
Małgorzata Kowalska