Kącik kulinarny – pierniki

Witam serdecznie!

W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia chciałam Was zachęcić do wypieku PIERNIKÓW.
Są to niezwykle smaczne ciasteczka, które można wykorzystać również do ozdoby choinki.
Poniżej załączam przepis.
Zakup wcześniej foremki!
Koniecznie przed rozpoczęciem pracy załóż fartuszek!

Składniki (na ok. 30 sztuk):

* 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
* 2 łyżki miodu
* 2/3 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
* 2 łyżki masła
* 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
* około 1/4 szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie:

* Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
* Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
* Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
* Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu)
przez ok. 10 – 12 minut
, w zależności od grubości.

Po upieczeniu i udekorowaniu pierników przełóż je do pudełka. Spokojnie doczekają do świąt, pod warunkiem, że wcześniej ich nie zjesz 😊

Życzę wytrwałości 😊

Małgorzata Kowalska

20 listopada 2020

Kontakt

Adres ul. Lubelska 81a, 24-130 Końskowola
Telefon 81 889 20 53
E-mail sds.konskowola@wp.pl